Teleurstellende reactie onderwijsministers op Long-COVID-brief onderwijsbonden

geplaatst in: Geen categorie | 0

In een brief aan de onderwijsbonden reageren de ministers Dijkgraaf en Wiersma op de oproep van de vakbonden om met een goede regeling te komen voor onderwijspersoneel met langdurige post-COVID-klachten.

De FvOv heeft, met de andere bonden, gevraagd om een regeling waarin er langer dan de gebruikelijke twee jaar tijd kon komen voor herstel en reïntegratie voordat werknemers via het UWV in een keuringsprocedure en uitkering belanden. Op die manier zou kostbaar onderwijspersoneel voor de sector behouden kunnen blijven. Daarnaast vroegen we om een generieke inkomensverzekering waardoor ook onderwijswerknemers die al ziek zijn onder de dekking konden vallen en beschermd worden tegen een inkomen op bijstandsniveau bij arbeidsongeschiktheid.

Helaas verwijzen de ministers alleen naar de door het kabinet gevoelde morele verantwoordelijkheid voor zorgpersoneel waar ook de scholen als cruciale sector onderwijs en noodopvang verzorgden, veel eerder dan de rest van de maatschappij weer ‘open’ gingen en door de context van het werk met kinderen en de slechte ventilatie in veel scholen werknemers wel aanmerkelijk meer risico hebben gelopen dan in andere sectoren.
De ministers verwijzen de opdracht om tot een goede regeling te komen terug naar de sociale partners waar de werkgevers juist vinden dat het aan het ministerie is om met generieke maatregelen te komen gezien de context van de crisis.

FvOv: ‘Met dit heen en weer schuiven van verantwoordelijkheid schieten de zieke werknemers die al in de WIA zijn beland of dat binnenkort zullen komen tot onze teleurstelling helemaal niets op.’

Ons eerdere bericht over dit onderwerp