Nationaal Groeifonds ook voor onderwijs

geplaatst in: Geen categorie | 0

nvopHet Nationaal Groeifonds is bedoeld voor eenmalige publieke investeringen die bijdragen aan de toekomstige economische groei.
Ook binnen het domein Kennisontwikkeling zijn in de eerste ronde aanvragen ingediend. Daarvan zijn onderstaande twee projecten toegekend:

Versterking Infrastructuur Leven Lang Ontwikkelen
Dit project stelt voor om te investeren in onder meer in het personaliseren van een digitaal scholingsoverzicht en een proef met ontwikkeladviezen voor praktisch opgeleide mensen. Het doel is om bij te dragen aan het vergroten en actueel houden van kennis en vaardigheden voor betere kansen op de arbeidsmarkt.
Het Nationaal Groeifonds investeert in bovenstaande onderdelen, maximaal voor 90 mln.
Een voorwaardelijke toekenning van € 45 mln voor het digitaal scholingsoverzicht en een reservering van € 45 mln voor de pilot ontwikkeladviezen.

Transitie naar innovatief en toekomstbestendig onderwijs
Dit project stelt voor te investeren in digitale leer- en hulpmiddelen en ICT om de kwaliteit van het onderwijs te verhogen. Bijvoorbeeld in een Nationaal Onderwijslab waar prototypes ontwikkeld worden voor verdere opschaling.
De investering uit Het Nationaal Groeifonds bedraagt maximaal € 143 mln.
Het gaat om € 80 mln voorwaardelijk toekenning voor het Nationaal Onderwijslab en € 63 mln aan reserveringen voor het opschalen van kansrijke prototypes.

Jeroen Dijsselbloem, voorzitter beoordelingsadviescommissie:
‘Wij hebben als commissie de 15 toekomstgerichte voorstellen nauwkeurig tegen het licht gehouden. Je kunt de euro immers maar één keer uitgeven. Alle voorstellen waar nu geld voor wordt vrij gemaakt, investeren wij daadwerkelijk in vernieuwing. Waar nodig vragen wij nog om extra onderbouwing, maar wij zien veel kansen voor hogere structurele en duurzame groei van onze economie.’

Kamerbrief Bekostiging investeringsvoorstellen uit Nationaal Groeifonds