Zwangerschapsverlof in de schoolvakantie? Recht op compensatie!

geplaatst in: Geen categorie | 0

Leraren in het voortgezet onderwijs die zwangerschapsverlof of bevallingsverlof hebben in de schoolvakanties moeten hun vakantiedagen op een ander moment gecompenseerd krijgen. In navolging van enkele kantonrechters heeft nu ook de Hoge Raad dit bevestigd.

In de cao-vo is al opgenomen dat zwangere werkneemsters tijdens hun zwangerschaps- en bevallingsverlof de vakantiedagen gecompenseerd krijgen voor de zomervakantie. Over of de overige schoolvakanties die samenvallen met het zwangerschaps- en bevallingsverlof gecompenseerd dienen te worden is discussie ontstaan. Zowel de KVLO als de AOb hebben deze vraag de afgelopen periode neergelegd bij de kantonrechter.

In een van de gevoerde zaken heeft de kantonrechter besloten vragen neer te leggen bij de Hoge Raad. Uit de antwoorden van de Hoge Raad blijkt dat ook de andere schoolvakanties (dan alleen de zomervakantie) die samenvallen met het zwangerschaps- en bevallingsverlof gecompenseerd moeten worden.

Heb jij in de afgelopen periode zwagerschaps- en bevallingsverlof genoten tijdens de schoolvakanties en heeft je werkgever je niet in de gelegenheid gesteld die vakantiedagen alsnog op te nemen, neem dan contact op met je werkgever. Datzelfde geldt voor de situatie waarin je op korte termijn zwangerschaps- en bevallingsverlof gaat genieten.

De antwoorden van de Hoge Raad zijn hier te vinden.

Met dank aan de KVLO/FvOv.