Pleidooi van sociale partners om onderwijspersoneel versneld te testen

geplaatst in: Geen categorie | 0

Op 1 september hebben de sociale partners, waaronder de FvOv, een dringend beroep gedaan op de leden van de vaste Kamercommissies van OCW en VWS om werknemers in vitale sectoren prioriteit te geven in het testproces.

Geef onderwijspersoneel voorrang bij de coronatest
Dit bepleiten de onderwijsbonden waaronder de FvOv/NVOP en de PO-Raad en VO-raad gezamenlijk bij het kabinet. Doordat de testcapaciteit beperkt is, kan het nu soms twee tot vier dagen duren voordat een docent die zich laat testen, bijvoorbeeld vanwege een lichte verkoudheid, de uitslag heeft. In die periode mag hij/zij niet naar school. Hierdoor komt de uitvoering van het onderwijs in de knel.

Onderwijs is een vitale sector
Toen de scholen in het voorjaar weer (gedeeltelijk) opengingen is afgesproken dat onderwijspersoneel zich mag laten testen. Later is dit mogelijk geworden voor alle Nederlanders met klachten die mogelijk op corona wijzen. Nu de testcapaciteit beperkt blijkt, is het zaak dat onderwijspersoneel snel getest kan worden en snel de uitslag krijgt. Het is niet wenselijk dat medewerkers onnodig lang thuis moeten blijven. Hierdoor komt de continuïteit van het onderwijs in gevaar, vinden de AOb, CNV Onderwijs, de Federatie van Onderwijsvakorganisaties (FvOv), AVS (Algemene Vereniging Schoolleiders) en de PO-Raad en VO-raad.