Geen centrale eindexamens dit jaar in het VO

geplaatst in: Geen categorie | 0

Op 24 maart heeft het ministerie het besluit genomen dat de centrale eindexamens in het voortgezet onderwijs in mei niet doorgaan vanwege het coronavirus. De schoolexamens bepalen of leerlingen hun diploma halen. “Ik wil alle leerlingen de kans geven om een volwaardig diploma te behalen en daarmee zonder vertraging door te stromen naar het vervolgonderwijs in deze tijden van crisis”, aldus minister Arie Slob.

De eindexamens stonden gepland vanaf 7 mei, maar sinds het kabinet maandag jl. de coronamaatregelen heeft aangescherpt tot 1 juni, is het niet meer mogelijk om de examens door te laten gaan.

FAQ bij Rijksoverheid over de aangescherpte maatregelen

Arie Slob roept scholen op om -in lijn met de verscherpte coronamaatregelen- de schoolexamens zo veel mogelijk op afstand te doen. De gezamenlijke bonden, waaronder FvOv/NVOP, en de VO-raad adviseren daarnaast om geen fysieke examens tot 6 april af te nemen (dan komt RIVM met de uitslagen van het onderzoek naar de besmettingsrisico’s van leerlingen in Brabant). Door het schrappen van de centrale examens is er meer tijd om de schoolexamens in een al dan niet aangepaste vorm af te nemen.

Voorzitter Jilles Veenstra van de FvOv: ‘We zijn blij dat deze duidelijkheid er nu is en we roepen de scholen op om de tijd zo te gebruiken dat de schoolexamens onder veilige condities voor leraren/ondersteuners en leerlingen kunnen worden afgenomen. Ook wijs ik op de mogelijk om de GGD in te schakelen bij het inrichten van de schoolexamens.’

Er zullen nog aanvullende afspraken gemaakt worden over de nieuwe zak-slaagregeling en de herkansingen.

Lees hier de Kamerbrief over de maatregelen met betrekking tot de examens in het VO vanwege de coronacrisis